Çocuk büyütmek fedakarlık ve sabır gerektiren bir süreçtir. Minicik bebeğinizin konuşması, yürümesi, bezden ayrılması ve büyüdükçe artan konular, anne babaların çocuğun hayatında ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kere daha hatırlatır.
Tüm bu dönemler içerisinde tuvalet eğitimi de en az diğerleri kadar mühimdir.
Freud’a göre bir çocuğun 2 ile 4 yaş arasındaki dönem sonraki davranışları gelecekteki karakteriyle ilgili ipuçları barındırır. Tuvalet eğitimi sırasında sert ya da fazla korumacı bir tutumla karşılaşan çocuklar, yetişkin birer birey olduklarında aşırı titizlik, aşırı düzenlilik, tuvalet işlemleriyle aşırı uğraşma, cimrilik, inatçılık ve kararsızlık gibi özelliklere sahip olurlar.
Daha açık anlatmak gerekirse, bir çocuğun ısrarla kakasını tutması ve tuvalete yapmak istememesi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak ona zarar verir. Psikolojik açıdan bakıldığında çocuğun dışkısına verdiği bu aşırı önem, gelecekte etrafındaki insanlara karşı cimri ve inatçı tavırlar takınmasına neden olur. Bu durumda çocuğa ılımlı yaklaşılmalı ve onu bu davranışından vazgeçirmek için ebeveynlerin özveriyle yeni yollar araması gerekir.
Diğer bir durum da, anne babanın çocuğu hala bir bebek olarak görmesi ve onu bezden ayırmak istememesi sonucunda ortaya çıkar. Dışkısı hakkında “kaka, pis, eeh” gibi sözler duyan çocuklar bunu hafızalarında kodlar. 2-4 yaş arasında tuvalet eğitimini sağlıklı bir şekilde tamamlayamamış bu çocuklar büyüdüklerinde ise hastalık derecesinde titizlik, düzenlilik ve kararsızlık gibi sorunlarla uğraşmak durumunda kalır.
Tuvalet eğitimini sorunsuzca atlatmanıza ve bu işi hem çocuğunuz hem de sizin için kolaylaştırıp eğlenceli hale getirmenize yardımcı olacak kitapları sizin için derledik.
1- Güle Güle Kakalar (Joan de Deu Prats)
2- Anne Çişim Geldi! (İmren Tübcil)
3- Bay Bay Bezim (Debra Menase)
4- Oğlumun/Kızımın Tuvalet Kitabı
5- Teo’nun Kaka Kitabı (Yağmur Artukmaç, Pınar Çakır Aksu)