Ergen Danışmanlığı Nedir?
Bir zamanlar sevimli, saygılı, söz dinleyen bir çocuk vardı. Sosyal yaşamında uyumlu, sürekli övgüler alan ailesi ile harika deneyimler yaşayan bu çocuğa 13 yaşının ardından neler oldu ?
Gelişen bedeni, değişen duygu durumları, öfke nöbetleri, asilikleri, aile içinde yükselen sesler, içe kapanıklık ve anne baba ile paylaşımların azalması ile bir anda fark ettiniz ki çocuğunuz ve siz farklı bir döneme girdiniz.
Ergenlik süreci ile çocuğunuzun artan özgürlük ve bireyselleşme ihtiyaçlarını karşılamaya çabalarken nerede durmalı, ne kadar izin vermeliyiz. Sınırları ne kadar geniş tutmalıyız.
Anne babasının güven çatısı altında istediklerinizi yapan çocuğunuz, artık doğruyu yanlışı sorgulamaya, kendi seçimlerini yapmaya, sizden uzaklaşıp arkadaşları ile yakınlaşmaya başladığında onu nasıl kontrol altında tutacaksınız ?
Yaklaşan sınavlar stresini daha da fazla arttırdı ve evdeki gerilim de zaman içinde arttı. Yeterince çalışmadığını düşünüyorsunuz çünkü aklı hep başka yerde. Büyük ihtimalle bilgisayar ve telefonda çok fazla vakit geçiriyor ve bu durumdan rahatsızsınız.
Bu süreçte bir Ergen danışmanlığı desteği almaya ne dersiniz ?
Ergen danışmanlığı, ergenin kendisini daha iyi tanıması, isteklerini ve arzularını şekillendirmesi, anne baba ile daha ılımlı ilişkiler kurabilmesi, öfkesini yönetebilmesinde çocuğunuza yardımcı olacaktır.
Bu zor sürece eşlik eden travmalar, kazalar, kayıp ve ölümler gibi zor yaşantılar da eşlik ediyorsa, bu zorluğun üstesinden gelmenizde danışmanlık süreci size en büyük destektir.
Ergenlik, bireyin kendisine zarar verecek arkadaş ilişkilerinden ve madde kullanımdan uzak durması açısından da çocuğunuzu destekleyici olacaktır.
Ebeveynler ve çocuk ile beraber başlayan süreç, ergenlik çağındaki bireyin yaşına ve gelişimine göre ergen ile bireysel olarak veya aile ile işbirliği içinde sürdürülecektir. Danışmanlık sürecinin ne kadar süreceği, başvuru sebebinize, bağlı olarak ilk geldiğiniz seansta belirlenecektir.
Ergen Danışmanlığı ile destek olabileceğimiz konulardan bazıları
- Ergenlik dönemi içe dönüklüğü
- Ergenlik dönemi davranış problemleri
- Ergenlikte öfke ve saldırganlık
- Ergenlikte suç işleme
- Ergenlikte özgüven sorunu
- Sınav kaygısı
- Okulda yaşanan sorunlar
- Aile içi çatışmalar ve iletişim problemleri
- Ergenlik döneminde anti-sosyal davranışlar
- Ergenlikte kaygı
- Ergenlikte yaşanan ölüm-kayıp-yas süreçleri
- Ergenlikte takıntılı davranışlar
- Sosyal fobi/ Sosyal kaygı
- Uyku problemleri- Kabuslar
- Travmalar
- Gelecek planlama
- Ders çalışma teknikleri
- Arkadaşlık ilişkilerini yönetebilme
- Çözüm üretme- Sorunlarla başa çıkma